Tuesday, November 28, 2006

Zakon množice

ali Novi veter v uredništvu zabavnega tv programa


Raja je zahtevala nov post in tukaj je nov post. No, v resnici je raja zahtevala slike azijskih šolark v »spank me« pozi, ampak teh ne razpečujemo, tako da se boste morali zadovoljiti z mlatenjem prazne slame.

Tako, stvariteljici tega bloga se je vendarle uspelo rešiti težkih železnih okovov, ki so jo v zadnjih tednih priklenili pred domači tv in izborni televizijski program z namenom analizirati in preučevati živalski nagon naših politikov, njihovo obnašanje v množičnih občilih (RKCTV) ter prilagajanje fiktivnim in resničnim kriznim situacijam.
Empirična analiza, podkrepljena s statističnimi raziskovalnimi metodami ter osebnim angažiranjem je potrdila marsikatero teorijo in rodila tudi marsikatero novo odkritje. Eno od teh je, da je vlogo izginjajočih voditeljev zabavnih oddaj in novinarjev informativnega programa na nacionalki prevzela politika.
Oh, that sooo new!


Struktura slovenskega politika/voditelja/novinarja: Preden začnemo operirati s številkami, je dobro poznati opazovano populacijo, v tem primeru slovenskega politika in njegovo (ne)predvideno obnašanje, mišljenje in področje delovanja.

Presenetljiva je ugotovitev, da je tipični predstavnik slovenske ablasti (hu)morist. Satira – ena redkih stvari, ki še preprečuje, da ne eksplodiram od jeze, poleg raznih omamnih substanc - njen namen naj bi bil prikazati kako resnično podebiljene in smešne so politične (in socialne) zagate na katere se nanaša. Posebno v zadnjem času opazovanega obdobja, ko se nad bistroumnimi izjavami naših političnih humoristov samo še hahljam.

Mnogokrat so v svojih nastopih nerazumljeni. Poglejte, satira ima vedno nek point. In tako kot pri vsako stvar, ki ima kakšno bistvo, včasih ljudje zgrešijo bistvo. To je v človeški naravi.
V mnogih primerih, recimo: Rupar, Jelinčič, Klokklokočovnik, Grims, ki s svojimi rasistično in ignoratnstko obarvanimi humornimi nastopi v oddajah, spominjajo na kakšnega začetnika stoječe komedije, ki niza prežvečene štose, nekateri ljudje zgrešijo njihovo bistvo. Večina jih bo seveda ploskala in se kotalila po tleh od smeha, ko bo Rupar odrejal preglede mednožja in ko bo Jelinčič izganjal cigane. Ampak kot rečeno, vsi ne razumemo njihovega nenavadnega smisla za humor, zato je pomembno, da znamo razlikovati med humorjem in mačofašističnim rasizmom, da slučajno ne dobimo cigana v žaklju, ko bomo opravljali splav.

V takem primeru je humor lahko zelo nevaren. Predpostavljajmo, da je Hitler stal pred miljonsko množico Nemcev in rekel »Pobijmo vse žide in jih zbrišimo z obličja zemlje« in preden se je lahko zasmejal in rekel »ahaha.. Das war nur Spaß« je zbrana množica začela aplaudirati. Zavedajoč se, da bi pošteno najebal, je namesto tega raje rekel »Fucken sie es. Zbrišimo jih«. In tako se je začel holokavst.

The end!

7 comments:

Anonymous said...

Spoštovana kolegica!
Nisem germanist, a vseeno vem, da stvek/slogan "Fucken sie es" nima nobenega pomena.
Za začetek: "Fucken" se v nemščini napiše "Ficken". Kljub popravku pa omenjeni stavek še vedno nima pomena. Možna izpeljanka je le:
"Ficken Sie" ali "Jebite se", beseda "es" pa v kontekst pač ne paše.

Čukmajster said...

Tudi sam se mnogokrat (v 99,6% primerov) sprašujem "Kje je štos?", ko skušajo naši vrli politiki kakšnega prikotaliti in jim to tako obupno spodleti, da je mene sram, da smo ista žival. Res, naši politiki imajo jako nenavaden smisel za humor, glavna jeba pa je to, kot si že sama rekla oz. napisala, da je ta "humor" večinski ruralni raji resnično smešen in te "štose" ne koncu še resno jemlje.

Trenutna vlada je res dobro poskrbela za strm upad vsesplošne omike...

Black Betty said...

SAjkić: Seveda, da nič ne pomeni, če sem si ga pa zmislila. Tako, kot v italjanščini "fumare il mio cazo!" nič ne pomeni, čeprav se mi zdi, da si v obeh pomenih dojel približno kaj pomenita. Ane?

Majstore: torej se strinjaš, da se oba strinjava. Kul! (ups. ta beseda zares nič ne pomeni.. sm hotla napisat cool.. upam, da zdej vsi štekate!)

Betka: jebote sunce, piš tko da te bo folk razumel!

Anonymous said...

Heh, mogoče je prav zato tvoj blog tako priljubljen: ob dvoumnosti in brezpomenskosti tvojega pisanja vsak razbere tisto, kar si želi prebrati :)(hec)

Sicer pa se strinjam z napisanim! (kako ne ... ;))

Anonymous said...

Kaj si prav za prav mis lila?

Black Betty said...

Pina: ja sej v tem je čar pisanja, da lahko vsak prebere kar hoče, včasih še več, prebere tudi tisto kar noče ;)

spi di in zlo gi: oči tno ni sem veliko pre mis lila.

castro said...

"Betka: jebote sunce, piš tko da te bo folk razumel!"

ahaha
good1