Monday, April 30, 2007

Koliko je vredno naše življenje?

Med tem ko našega preljubega župana Zokija skrbijo zaraščeni vrtički in bogi J.J. nabira rejtinge na narodno-zabavnih oddajah, je našo četrt zajel pravi kriminalni cunami.

Sosedovi in naši avtomobili so skoraj vsak dan izpostavljeni mamilarjem na kreku, ki so za eno dozo svoje naslade pripravljeni vdreti v avto in spizditi avtoradio ali pa samo umazane babičine spodnje gate. Od tega seveda nimajo niti za 5 deg zenfa, kaj šele za dozo, na avtu pa seveda pustijo za več kot 500 evrov škode. Včasih komu ponoči izpred bloka odpeljejo kakšnega pasata ali pa samo objestno poškodujejo ogledala in prevračajo smetnjake, lastništvo kolesa pa je prej izjema kot pravilo. Takšne in drugačne stvari so verjetno v naši okolici dnevno na sporedu. Da ne bo pomote, ne živim v Fužinah, ampak v dokaj mirni četrti za Bežigradom, kjer so okoli nas nazidali kup fensi šmensi stanovanj, uredili okolico ter nasadili umetno travo.



Pretekli petek pa je sodu je izbil dno dogodek, ki je šokiral in pretresel vso mojo družino in prijatelje. Sprva o tem niti nisem nameravala pisati, ker sem še zmeraj šokirana, predvsem pa sem besna in bi lahko s pogledom ubila vsakega potencialnega storilca!

Sestra je nekaj po 21.00 uri peljala psa na sprehod, hkrati pa je hotela še na bližnji bankomat. Sredi dokaj prometne ulice, v neposredni bližini priljubljenega bara, ki je bil ta večer nabito poln, slabih 200 metrov od doma, so jo neznanci prav brutalno pretepli, zbili na tla, porezali z nekim ostrim predmetom po trebuhu in jo oropali. Zaradi številnih udarcev v glavo je doživela močan pretres možganov in se žal napadalcev ne spominja, po vsej verjetnosti jih niti ni videla, ker so jo napadli od zadaj in jo zbili z močnim udarcem v levo stran obraza. In vse to zaradi ušivih 100 evrov, bančne kartice, ki je brez PINa neuporabna in zlate verižice.

Človek se vpraša, ali je življenje res tako malo vredno, da te lahko ubijejo že za ušivih 100 evrov.

Zgleda, da res živimo v nadvse "mirni" soseski, dogodka ni nihče videl, nihče slišal, niti ji ni nihče priskočil na pomoč. Verjetno so bili preveč zaposleni z reševanjem lakote v Afriki in preučevanjem padajočih indeksov slovenske natalitete. Zaradi takih ljudi postajam vsak dan bolj ksenofobna!

PS: Isti dan so dedku na bencinski postaji na Lomu ukradli denarnico (baje iz žepa).

15 comments:

Anonymous said...

Hm. Mislim, da bo takih zgodb na žalost vedno več... Sicer nevem, zakaj bi zaradi takih dogodkov bila ksenofobna, saj storilcev niso našli.
Kar pa se tiče pomoči, pa lahko rečem - tipično. Prijateljico je pred kakšnim letom na polni ulici blizu filofaksa sredi belega dneva nek tip pretepel, ljudje pa so le hodili mimo... Ja, žalostno. Držim pesti za sestro... Aja, kaj pa pes? Je ni branil ali so tut njemu kaj naredili?

maja01 said...

sem najsrecnejse bitje na svetu, ker imam VELIIIKEGA psa, z VELIIIIKIMI usti in VELIIIIKIMI zobmi.

Black Betty said...

Naš pes je en cucek, ki je spodvil rep pod noge in jo ucvrl čez drn in strn. Na žalost.

Sestro pa so po dveh dneh spustili iz bolnice in je OK.

kat. said...

sem vesela, da je zdaj tvoja sekica ok... drugače pa... mi je bilo hudo ob branju tvojega zapisa. pravzaprav si nisem predstavljala, da je ulično nasilje že tako eskaliralo, da se punce pretepa zaradi nekaj denarja. bojim pa se, da se v družbi, v kakršni živimo, ne bo kmalu nič spremenilo na bolje. banalno: že dve prijateljici sta skoraj dobili batine, ker sta bili kot kolesarki v prometu izsiljeni s strani objestnih mulcev za volani in sta si drznili zinit, da naj malo pazijo, kako vozijo. mimoidoči pa... glave dol.

mushu said...

solzilec oz solzilec wannabe (peprsprej) je moj prijatelj, ko je noc in sem sama... ker sem pussy.
upam, da bo tvoja sestra uredu. da ni blo nic hujsega...

Black Betty said...

kejt: ja banalno. ampak zaradi tega ne bomo uklonili glave! no way!

mushu: solzilec je dekletov najboljši prijatelj ko pade noč. Razmišlam, da bi si ga tudi sama nabavla... konec koncev nikoli ne veš in pogosto grem sama domov iz centra.

Poleg črno-vijolčnih-zelenih podplut na obrazu, ki spreminjajo barvo in pretresa je pomoje uredu. Vsaj glede na to, da je spet tečna kot ponavadi :))

kat. said...

po taki zgodbi si verjetno prav vesela, da spet tečnari, ha? ;)

PF said...

Takšni in podobni dogodki se kar vrstijo, pri katerih me pa najbolj preseneča brezobzirnost mimoidočih, ki nenadoma ne slišijo in ne vidijo ničesar.

Nedavno je iz naše črne kronike odmeval primer, ko je gospa v koloni vozil potrobila vozilu spredaj, naj se premakne (stal je na cesti), saj ovira promet za sabo. Dogodek se je pripetil v večjem nakupovalnem središču. Moški v avtomobilu ji je preko vzratnega ogledala namenil pomenljiv pogled (v stilu "ubil te bom") in končno speljal.

No, vsaj gospa je tako menila.

Zavila je do svoje trgovine, parkirala, v trgovini nakupila in ko se je vračala do svojega avtomobila, jo je tam pričakal moški, ki mu je potrobila. Premlatil jo je kot psa (pregovorno) - tam pred vsemi in nihče ji ni priskočil na pomoč - rekoč, da si "bo prasica sedaj zapomnila, komu je trobila". Do zdravniške pomoči ji je nato le pomagal nek starec.

Moški (da, kako "pomemben" mora biti, da mora pretepsti žensko, ki s trobljenjem pokaže, da ni pravočasno spregledala njegove "veličine") je po dogodku odpeljal in najti ga niso mogli, ker je napad načrtoval in si preventivno odstranil registrske tablice z vozila.

Megafotr said...

solzilec ti bore malo pomaga, če te pusiji napadejo odzadaj. pri nas v Velenju je tega precej in ja - večina povzročiteljev je čefurjev. če to javno izpostaviš pa si nacionalist, nacist, ksenofob itd.
jebiga, ne morem pomagat, če je pa res. če bi me napadu pes, bi tud reku, da me je pes in ne morski prašiček.

Black Betty said...

position female: ta primer je že prav psihopatski in edino kar mi ta trenutek pade na pamet je samo SVAŠTA! Mimoidoči pa navadni dripci, ki verjetno doma iza zagrnjene zavese opazujejo kaj se dogaja pred hišo in koga je soseda povabila na obisk.

megafotr: hm itak solzilec bolj služi, kot pripomoček s katerim se počutiš malce bolj varno, če se že moraš sredi noči šetat po ulici.
sicer papri nas ni nič kaj drugače kot v velenju. Vsaj tam kjer sem odraščala so največ pizdarij zganjali čefurji (sicer s to besedo sama označujem ljudi, ki se obnašajo kot čefurji, govorijo kot čefurji in ni važno katere narodnosti so!)

kat. said...

betty, klinc, da dripci. grozljivo je to, kako se je razpaslo to "briganje samo zase" in selektivna slepota. ma niti solzilec ne pomaga kaj dosti. zadnjič sem slišala eno komično... prijateljica je sedela na prešercu, mimo se je med vsemi sprehajajočimi pripeljal parček na motorju in kao-slučajno zapel za žensko, ki je porivala voziček z dojenčkom. no in je ženska tipu na motorju rekla, naj malo pazi, kod gre (že spet, vidimo, da je to očitno potencialno nevarna opazka), tip pa je mrtev hladen izvlekel solzilec in ga sprožil proti njej, ki je že odhajala. toda sledil je nepričakovani zasuk v komično. v tistem trenutku je veter zapihal iz druge strani in solzilec razpihal direktno v oči ovih dveh na motorju. ok, dobro se je izteklo, ne, toda A NI GROZLJIVO?! da gre odrasel moški šprejat s solzilcem mamico z otrokom, zaradi parih izrečenih besed (ki so, roko na srce, bile čisto na mestu)?

Black Betty said...

Kejt: absolutno! Je grozljivo in solzivec marsikdaj ne pomaga. Sem se pa ravnokar zamislila, da bolje solzilec kakor pa da ima lahko vsak mulo za pasom pištolo. Toda zaradi takih dripcev res ne mislim sedeti doma za štirimi stenami v strahu, da me utegne kakšno nesposobno motovilo napasti od zadaj in pretepst. No way! Življenje je preveč prekratko, da bi samo sedela doma. Edino kar res lahko storim, da naslednič kakšno barabo z dežnikom po glavi ;))

Megafotr said...

ostane vam še taser ali pa navaden elektrošoker. kolega je njegovih 100.000 voltov preveril na svojem stegnu in se prav fletno zvrnil po tleh ter nekaj časa tresel.

Krtek said...

Tole je kar malo kriza v Ljubljani zadnje čase. Se boš morala preselit v kakšen mirnejši kraj na podeželju. :) Tam je tega manj. Meni itak ni jasno zakaj hoče folk živeti v Ljubljani! ;)

Black Betty said...

Megafoter: ja elektrošoker bi mela. Če ne druzga za te preklete mulce, ki težijo s frčoti in pljuvajo vsepovprek.

Krtek: Saj sem že skoraj preseljena in to na kmete. Vsaj ena taka velika njiva se nahaja sedaj pred menoj in spomladi so jo gnojili. MMMmmm ;) Je pa res, da je edini sovražnik, ki se prihuli v našo hišo poljska miška, pa še te prinesejo mačke.