Sunday, December 09, 2007

Zaključil se je 4. Mednarodni festival animiranege filma

Včeraj se ja zaključil 6 dnevni mednarodni festival animiranega filma. Žirija je tudi tokrat, kot vsako leto doslej, nonšalantno prezrla moje favorite in za najboljši animirani film nagradila Obleko, film Jelene Girlin. Gledalci s(m)o nagradili Črto življenja madžarskega avotrja Tomeka Duckija, kateremu pripada tudi posebna nagrada žirije, nagrada za najboljiši študentski animirani film pa gre naši Špeli Čadež za Ljubezen je bolezen.
Letos sta me pravzaprav najbolj navdušila dva filma iz tekmovalnega programa, ki mi ga je uspelo videti, in sicer Punkt und Striche Jesusa Pereza in Marathon Kasparja Jancisa. Oba sta navdušila tako z risbo, kot tudi s samo idejo. No seveda tudi Špelina animacija lutke mi je bila jako všečna in si je več kot očitno zaslužila nagrado za svoje delo.
Bolj kot tekmovalni program, pa me je vsekakor pritegnil pester izbor celovečerk, ki jih je letos zakupil Kino Dvor in se bodo vrteli tudi izven festivala. Že na Liffeu viden Persepolis (katerega strip se da dobiti v francoskem jeziku tudi v zadnje čase stripovsko nenavadno precej založenem Konzorciju*) in Free Jimmy – bizaren filem o narkomanskem slonu Jimmiju, ki zbeži iz cirkusa, kjer pred cirkuškimi nastopi vanj tlačijo mamile. Grozn. Grozn. Grozn.

In za konec nekaj iz začetka. Otvoritvena japonsko navdahnjena žurka Animateke mi je v fortune cookie podatknila tole ljubzensko sporočilce. I love you too!

Hkrati pa me ja zaposlila z razmišljanjem, kako bi bilo fino, če bi ljudje imeli tri roke. Ni namreč enostavno jesti, če imaš v eni roki kozarec dobrega slovenskega vina v drugi pa krožnik poln japonskih dobrot. V taki situaciji res ni lahko biti fin.
Tako, sedaj bom za kak mesec primorana prekiniti s kulturnim udejstvovanjem in bom na milost in nemilost prepuščena brutalnim (pred)novoletnim službenim in neslužbenim proslavam, popivanjem z ljudi, s katerimi se priložnostno srečam decembra, ker nas skupaj veže edina stvar – decembersko popivanje, rojstni dnevi tistih nesrečnežev, ki so jih mati povrgli ravno okoli božiča ali novega leta, srečanje s sošolci iz srednje, etc, etc. Ja, težko nam je!

_____________________________________

*Kjer se nahaja tudi V for Vendeta za katerega moram pisati Dedku Mrazu, da ga še vedno ni na moji knjižni polici!! Kaj se to pravi??!!

6 comments:

Eppy said...

Da se bit fin če imaš pametnega organizatorja, ki si omisli lične držalce za kozarce, ki jih nekako natakneš na krožnik in potem imaš eno roko fraj (razan pač ko piješ). Pomoje da so to Nemci pogruntali, oni so tako prekleto prusko organizirani

Unknown said...

Samo tale free jimmy je pa strgan film ;D

Black Betty said...

Ja poznam to zadevo, ampak organizator je pomoje ne ;))

luka: precej. bi rekla ;)

Unknown said...

Tista scena s tovornjakom brez stekla .. ;D

Anonymous said...

Vendetto ti lahko zrihtam v e-obliki, zdej k mash velikvelik monitor.. =) Takisto se lahko zmenive za Mustrova dela in Watchmene (izpod peresa "vendettovca" Alana Moora).

Cheprov ga ni chez oldskool branje tiskanih zadev.

Black Betty said...

Bom raje počakala, da mi kdo pod smrekco podtakne Oldskul branje. Za kakšne Watchmene se pa priporočam. V zameno ti jaz lahko zrihtam zadetega slona na piratskem ploščku.