Thursday, November 09, 2006

Mamicu jim farmacevtsko

V dobi mikroskopsko majhnih računalnikov in telefonov, farmacevti še zmeraj niso izumili tablete, ki bi bila manjša od premera mojega žrela in z bolj prijaznim okusom.

A je problem dodati enemu navadenmu antibiotiku okus jabolka ali višnje, naprimer???

26 comments:

Anonymous said...

se prav da tud deep throat odpade?

Black Betty said...

ja je razlika med globino in širino Jaško.

Anonymous said...

verjetno obstajajo se gromozanske zaloge starih zdravil, ki jih je potrebno porabiti.. in bolani ljudje ponavadi pojejo vse..

sicer pa.. limona, caj in med.. :)

castro said...

"A je problem dodati enemu navadenmu antibiotiku okus jabolka ali višnje, naprimer???"

sej ga lahkosama upgrejdaš ;)
meni so (ko sem bil še majhen) antibiotike zdrobili na veliki žlici, dodali malce cukra in par kapljic vode :D

Black Betty said...

Ja, ker jim dohtar tako reče. Sam vseeno je bila misel na bonbon z okusom pomaranče ter zdravilnimi učinki ospena ob goltanju težko pogoltljivih teblet velikosti medicinke, prelepa. prelepo, da bi bilo res.

Anonymous said...

"Če bi bila zdravila okusna, nihče ne bi hotel ozdraveti."

- Paracelsus, v manj znanem pismu materi

sv3der said...

@betty: a pol deep throat lahko al ne? ;) me sam znima...tko mal...če se že omenja ta tema ;)

-sv3

ps: mene je mama naučila. ako je zdravilo v obliki dražeja(tablete) jo zdrobi med dvema žličkama, žlicama, šeflama (orodje izberi glede na velikost zdravile), ako je v kapsuli odpri in pogoltni. simpl. hvala moji mami.

Anonymous said...

Vsaka nova formulacija terja več dela kot je učinka le-tega. Poleg tega pa bi potem bilo potrebno narediti več okusov, ker vsakemu prija nekaj specifičnega.

Da ne omenjam, da vsaka nova formulacija pomeni spremenjene pogoje, novo validacijo, ipd.

Če je oblika velika, je to posledica dveh dejavnikov, to, da je odmerek velik in to, da je lahko učinkovine samo določen delež, velik delež pa prispevajo pomožne snovi, ki omogočajo, da farmacevtska oblika, kot je tableta, sploh nastane. Tableta je, čeprav izgleda enostavna, še vedno komplesna farmacevtska oblika.

castro in spyder: če je tableta namenjena zaužitju v enem kosu, se potem tako tudi zaužije. Drobljenje in raztapljanje v raznih zadevah lahko spremeni farmakokinetiko in vpliva na učinek, v končni fazi.

Včasih so mogoče bile oblike bolj enostavne, sedaj pa se zadeve spreminjajo in vsaka sprememba lahko vpliva na izid terapije.

Black Betty said...

Castro: ja ne vem kako sem te spet spregledala. Dobr fotofiniš i guess ;) Sem tudi sama že razmišljala o upgrejdanju zdravila, ampak sem potem še pomislila kakšen okus bi dobila na koncu in JUCK!! glede na to koliko so zdravila draga, bi jim lahko dodali še kak navaden sadni okus. Zaradi mene tudi če so brez okusa, sam da niso tako ogabne, kot da bi jedel jagode po tem, ko si si ravnokar skaladontal zobe.

rok Etsky: you're so smart, you blow my mind!

sveder: A mam jest samo perverzne bralce al kaj?? ;)

Deep throat lahko gledam, z mojimi očmi ni še, zaenkrat, nič narobe.

Anolopka said...

Se strinjam s tabo... Lekadol recimo, je najbolj nagravžna reč, kar se ti jih lahko zatakne v grlu...

castro said...

@bb - o spregledovanju bova drugič :P

evo, najdu rešitev (which you don`t like):

How to get kids to take..pills!

naslov zna biti malce zavajajoč, coz some pills kids love to take :D

@tomi - in that case I`m lucky to be alive...or were those just placebos :P

Anonymous said...

@anolopka: Ektazi je še bolj nagravžna reč, ki se ti lahko zatakne v grlu.
P.s: Mislm, ne vem, to mi je en prjatu povedu... :D

Anonymous said...

js pa rad cuzam aspirincek
prijetn grenk okus.

Anonymous said...

Hotel sem samo razložiti nekaj zadev, ki so mi kot farmacevtu znane. Sicer pa iz komentarjev res opažam, da ljudje zdravil ne znajo uporabljati. Kampanija res ni odveč (govorim o kampaniji osveščanja ljudi o varni uporabi zdravil).

Anonymous said...

@trik: A ni Aspirin kisu, ne pa gren'k?

Centrifuzija said...

Trik, you're sick!

Syco, meni je aspirin grenak, ekstazi pa grenko-kisel. Ne morem se odločiti, kaj je huje. Glede na to, da aspirin name nima učinka,, je ta verjetno bolj grozn.

Anonymous said...

lepa so ktr ože telat ablete , pa še bruhaš po njih. HOOORAY
(brb zaquaj hotla eudra mene za standarde poscat)

Anonymous said...

sami tabletarji .. ne morš verjet!

Black Betty said...

Torej pa začnimo tam kjer smo ostali:

@tomi: no hvala bogu, da se je oglasih vsaj eden iz stroke, da ne bleblečemo kar tako v tri dni. Imam eno vprašanje za te, na katerega si sicer na pol že odgovoril, ampak a mi lahko prosim razložiš zakaj ne bi mogla obstajati tableta z okusom po nečem dobrim, namesto da obolevam med goltanjem arcnij. In zakaj hudiča tako velike tablete (no to je že drugo vprašanje). Jaz imam problem pogoltnit že lekadol (čeprav raje en dan trpim v mukah in čakam, da me bolečine minejo, kot da bi pogoltnila lekadol!) z raznimi antibiotiki velikosti ospena pa rabim enourni ritual in postopek, da se vsa zadeva spravi v moje telo. Torej, kaj bo?

add2) Jaz si ne predstavljam drugega načina kako spraviti kakšno konjsko tableto vase, kot da jo razdrobim in po koščkih pogoltam vase. No kaj ti priporočaŠ?????

Opica: Verjetno zato, ker opice to počnete!

Anolopka, Sajko, Trik: ja to je res grozno!

Anonymous said...

@Black Betty: če grem lepo po vrsti:

1. Zakaj nimajo tablte okusov? Niti ni toliko res, da ne obstajajo farmacevtske oblike brez okusa, samo je pa res, da se te pojavljajo predvsem pri OTC (recepta proste) oblikah, predvsem pri teh, ki se morajo zadržati v žrelnem predelu, ker tam delujejo lokalno. Kot primer izdelkov, ki imajo več okusov, Nove Septolete in Strepsils, recimo.

Zakaj pa peroralne oblike nimajo tega? Ker nima smisla, saj vsak poseg v formulacijo pomeni dodatne komplikacije in pri AB je posebej tako, da morajo imeti določen profil sproščanja, da so učinkoviti. Korigens okusa lahko povzroči spremembe profila, česar pa si industrija, kot tudi regulativa ne želi. Poleg tega je tako, da se peroralne oblike tako malo časa zadržujejo v ustih, posebej, če se jih zaužije pravilno, torej z zadostno količino tekočine (voda, sok, če je dovoljeno, vsekakor pa ne grenivnkin).

2. Zakaj velike tablete?

Kot sem napisal prej, so tablete kljub svoji enostavnosti na pogled kompleksen sistem, ki poleg zdravilne učinkovine vsebuje še veliko število pomožnih snovi, ki omogočajo tabletiranje, uravnajo profil sproščanja, ipd. Ker je ponavadi teh pomožnih snovi okoli 80-95%, je volumen tablete velik. Poleg tega je tabletiranje praškov, ki bi vsebovali večje odstotke učinkovine, težavno, saj pride lahko do tehnoloških problemov (segregacija, ipd). Zato velike tablete.

3. Kako zaužiti velike tablete?

Gre lažje z zadostno količino vode (ali soka, če se sme, piše v navodilih). Sicer to ni najbolje za komplianco pacienta, vendar če se oblike ne sme drobiti, je to edini način.

Sicer pa, sodobne oblike, ki imajo majhne (miligramske) odmerke ZU, so ponavadi majhne. Včasih celo premajhne, posebej v geriatrični uporabi (starostniki). Težke je vedno zadovoljiti vse.

Black Betty said...

tomi: sm misnla, da boš kako novo iz rokava potegnu glede zaužitja tablete. Itak da spijem skor litr vode, preden mi rata vse arcnije pogoltnt. Ne vem ker norc bi jih na suh jemu in s tem delu samomor - no vrjetn se tud kak tak najde.

Anonymous said...

Sem samo farmacevt in ne čarovnik. Na žalost ;)

Anonymous said...

Nič "na žalost"! Malo se potrudi! ;) Kaj pa kakšne filmske tablete? Tiste grejo še težje dol. :)

Anonymous said...

dr.konjiček: ne bi smele, posebej ne z dosti vode...

Anonymous said...

Moramo priznati, da smo nazadnje potrebovali pomoč velikih tablet davnega leta 2000. In zdaj trkamo po lesu, da je Žarko že pričel vstajati, da pogleda, kdo je pred vrati.

Hudič je, da je večino velikih tablet potrebo jemati, ko je tudi grlo vneto. Takrat se zdijo še vsaj dvakrat večje. :)

Mayhem said...

analopka, kok je fajn prebrat, da ima še nekdo isti problem kot jaz. Tud meni je namreč okus lekadola prav ogaben...