Wednesday, December 06, 2006

Glave in portreti

Pravkar sem se prisilila da gledam modela na PoP Kanalu A, tistega ki obupno naglaša besede, no pravzaprav se mi zdi, da je čudno naglaševanje hiba vseh »voditeljev« raznih ekstra rumenih oddaj v omenjeni tv hiši. Ali je to kakšna bolezen, ki se je nalezeš pred njihovimi kameri ali jih samo tako učijo, da izpadejo bolj ql, če rečejo Máribór? I dono! Jaz mislim, da je še zamujanje bolj ql, pa ga ne prenesem.

In za koga sem tako trpela in prenašala bol neizmerno, ki mi jo drugače prinaša radiofuzno sevanje te televizije. Priznam plehka sem, površna in pritlehna. Zaradi enga strica. No bila sta dva, sam tisti brezzobi prodajalec me niti ne zanima.

Skratka neverjetno se je zgodilo in na žuti oddaji so gostili moje striparje. O yeah! O žur! O svetost televizijska! Ena točka več za žuto oddajo, a 10 točk minusa, ker voditelji zgleda nikoli ne bodo obvladali retorike za pred kamere!

Govorilo se je o slovenskem stripu, ki brzčas bije hudo plat zvona proti literaturi tipa Zadetega Harija in neke šifre na kolesu od Dana, dasiravno se z njo ravno ne gre primerjati. Iztok Sitar, ta čas verjetno edini stripar, ki se preživlja izključno z risanjem stripov. Bralca se ga verjetno spomnita po Bučmanih, ki so kar nekaj let izhajali v Dnevniku, verjetno pa ne vesta, da precejšen del svojega papirja in črnila posveti ostri kritiki dvoličnosti oblasti in rimokatoliške cerkve. Morebiti pa sta bralca kdaj pomotoma v lokalni knjižnici, zabačeni knjigarni ali pod bratovo posteljo, ob iskanju literature s pohujšljivo vsebino, naletela na njegova humoristična dela kot so: Matilda ali pa malce bolj hardcore Sperma in kri in Ženska, ki se je ljubila z mačkom, seveda se je tudi družbeno angažiral in se lotil napisati do oblasti kritične albume, kot sta Črni možje, bele kosti in 4000, ki je nastal po istoimenski knjigi Ivana Tavčarja. Ja, the Ivana Tavčarja. Špasno, vam rečem!

Na predstavitvi njegovega zadnje albuma Glave (žal ne teh glav , da ne bo pomote), ki ta čas tudi izhaja v Mladini (kjer zaradi narave svojega formata ravno ne pride najbolj do izraza in bralec s površnim branjem verjetno ne dojame biti oz. fore – škoda!), sem bila deležna tudi Oh-Ah posvetila, briljantnega portreta in močnega stiska roke, ki si je še vedno nisem umila. Iztok je na srečanju naredil popolni dramaturški preobrat in se mi prvič predstavil kot zelo nakuliran človek, ki je med pogovorom neutrudno stresal šale iz rokavov, žepov, hlačnic in tudi kapuce. Precej drugače, kakor si ga predstavlja bralka, ki je morebiti prebrala nekatera najbolj temačno bizarno absurdna dela, ki jih nikoli ne bi pripisala navihano razpoloženemu 40-neki hipiju z uhanom v desnem uhlju. No, upam, da nisem s tole oceno starosti brcnila v meglo, ker če bi v steno, vem, da bi bolelo. Zelo sem bila vesela tudi njegovega mojega portreta, malce manj sebe na portretu ali jebiga, v drugih očeh malce šktaljivo izgledam.

11 comments:

Anonymous said...

Kaj je to šktaljivo?
Jaz žal ne dojemam tako hitro kot ti zadnje čase (kaor praviš).

castro said...

"Bralca se ga verjetno spomnita po Bučmanih, ki so kar nekaj let izhajali v Dnevniku.."

?hmmm ne vem a sem spregledal, al so mi pa neko čudno izdajo dostavlal :/

link do portreta ne dela, al je pa samo tolk navala ;)

Black Betty said...

Kinky tone: kwa pa pravi gugl. jest mam asociacijo na škatle, pol pa mal po svoje prirejam ;)

Castro: Velkom bek!
Tile Bučmani so izhajali kar nekaj let nazaj, bili so pa tko ene vrste pasica, tri štri sličice.

Link dela, verjetno si klikal ravno ob največjem navalu. Zdej je proradiu.

Anonymous said...

Men še zmer ne :(

Anonymous said...

@castro: det iz korekt, stvar je izhajala nekaj let nazaj ...ker ne berem dnevnika, se bolj mal spomnim, pa tut vem, da mi ni bil tko zlo všeč ta bucman.

huh, beti nisem vedu, da si taka stripoljupka. v moji zacasni ocetovini je stripov mnogo. tle je totalna meka za stripe in stripoljube. lani sem celo uspel spoznati na festivalu stripov v brxlu osebno (v albumu se blesci poleg ziletovega portreta pour XXXXX) tukaj popularnega striparja TBCja, ... zal so njegovi zvezki v francoscini, no tiste socne kletvice so vseeno oriđinal, tko da sem se mogu precej trudit ... majke mi, splaca se. ...kukrkol... kaj pa so zdej kej novga naredl fantje? zadnjo stvar, ki sem si jo kupil na obisku duma, je bil smiljanicev 1. zvezek meksikajnarjev, je ze novi zunaj??

ps: tole bi zrabil za eno prosnjo: vsaka informacija kje bi se dalo dobiti retmena bi mi polepsala tele praznike... hvala v naprej

Black Betty said...

Ow jeeeah. Retmena bi tudi sama rada imela na polici. Žal je samo sposojen. Ding dong! Če ga kdo premore ga menjam. ;)
Kakor mi je znano je ratman že leta razprodan. No vsaj v raznih konzorcijih in podobno (ne preveč) založenih knjigarnah. Lahko pa pokukaš v Striparnico v Murglah in najdeš še kak izvod. V to dejanje se je sicer naselil velik dvom, a probati ni greh!

Pa lepe praznike.

castro said...

@bb - thx, it`s good to be bek :)
dobr portret ;)

Black Betty said...

hvala :P
dobr, da me je mal sfalil, ker drugače ne bi bil vreden objave ;)

Anonymous said...

V tem momentu (trenutku, intervalu časa) nisem OD GOV OR NA osebnost. Torej zdajle ne odgoVARJA-m.

Black Betty said...

A drgač pa si ODGOVOR en?

Anonymous said...

Mexikajnarji so zhe uzunej. Mamo pa tudi "novo Stripoteko", Strip Bumerang imenovano. Che kdo ve, ket bi jo she dobila (ljubljanske trafike tega pach ne poznajo), naj pove, prosimhvala ;)
Betty ampak moj portret je bl ql - mam she plazho.