Tuesday, April 11, 2006

Online banka

V mojem primeru bi bilo bolj ustrezno ime slooooowline banka. Odkrivam namreč nove pojme internetnega plačevanaja računov s klikom na en gumb. Seveda. Sure. Mmhm.



1. korak: Na internetni strani banke te novodobne storitve vtipkaš račun, sklic, naslov, vsoto, itd.., pritisneš "plačaj" in se ti pojavi grd rdeč križec, za katerega sem najprej domnevala, da je tam zato, ker nekaj ne štima.
2. korak: Zatorej ponovimo postopek, preverimo številke. Vse se ujema. Spet ta drekast rdeč križec.
3. korak: WTF? Nagrbančeno čelo, našobljene ustnice, pogled izpod obrvi. Ok, si rečeš, gremo še enkrat (beri petkrat): sklic – se ujema, št. računa – tudi, naslov, ime, mesto,... Vse se ujema. Nad glavo pa se pojavi oblaček z vprašajem, na drugi strani lučka utripa in vpije »tidu-didi-tidu-didu« - očiten znak. Čuj nekaj nea vrei! Aha, zraven križca telefonska številka. Sem vedela, da je križec za nekaj drugega.
4. korak: Pokličeš gospodično Sršen na banki in upaš, da ti bo kako pomagala. Ja, ja, kar upaj. Gospodična je na bolniški.
5. korak: Pogovor z drugo prijazno gospodično, hkrati izvedem ženski multitasking t.j. korak št. 6: medtem, ko jo prepričujem, da so vsi računi in sklici pravilno vpisalni v obrazec, ji faksiram št. računa željenega nakazila, sklic, št. mojega računa, ime, naslov in vse zahtevane podatke,
7. korak: Banka sprejme podatke, ki jih nato obdela in ugotovi nepravilnost (na prejetem faksu se nič ne vid/ne da razbrati/so ga založili), zato te lepo lepo lepo lepo prosi za izpolnitev nekega drugega naloga oz. formularja, ki ti ga pošljejo po faksu. Kaj pa drugega. Hkrati ti telefonično sporočijo telefonsko številko in pristojno osebo, kamor lahko po želji sporočiš napako v njihovem sistemu. HUDO!
8. korak: Banka ti nato po faksu pošlje celo na pol izpolnjen obrazec, v katerega samo vpišeš številko računa kamor naj se denar nakaže. Resnično neverjetno!
9: korak: Izpolnjen nalog faksiraš nazaj banki.
10. korak: Voila. In račun je plačan. Dan pa je okoli.



Oh, kako simpl in uporabniku prijazno. V desetih korakih, brez nepotrebnega čakanja v vrstah. A ni to totalno carsko fantastično fajn? Še zmeraj se ne morem načuditi vsej tej moderni tehnologiji in niti iz bajte mi ni bilo treba.

11 comments:

samuelion said...

čimprej menjat banko !-)

LONELY RIDERka said...

ejj, lubica, temu se pa rece zivet na balkanski strani alp...se dobro, da mas fax doma, jest ga npr nimam ;))
kar se tice onlinebankinga - jst z mojo online - deutsche bank nisem mela vecjih problemov... ampak, then again, redke so stvari, ki jih nemci nimajo postimanih...

Armandoxxx said...

1. menjat banko
2. nije žvaka za seljaka

LJOL

Čukmajster said...

Se strinjam z lonely riderko - to ti je život na balkanski strani alpa! Sistem je kao kapitalističen, njeni akterji se pa še vedno obnašajo hard-core birokratizirano, kot v starih dobrih časih in si pošiljajo formularčke, prijavnice, koleke, dopise, podpise, nadpise, napotnice ter šmuglajo z listki, kot bi šlo za papirnico Vevče...

P.S. Kje so vse tiste krajše vrste, ki jih karnaprej obljubljajo...

Black Betty said...

Mnja. Jest bi menjala drgač raj tistega, ki mu moram plačevati račune, kot pa banko. :)) Ampak dobr, to je že čist druga zgodba.
Mislim, da naša ljuba mala državica še ni zrela, da se z Balkana prestavi v njej omiljeno Evropo.

Čukmajster: misliš krajše vrste pri zravnikih? krajše vrste pri registraciji dolgih nohtov in malo večjega psa? pogrešam tudi krajše vrste pri študentskih bonih!

Tko zdej grem stat pa še v eno vrsto;)

Anonymous said...

drugic uporabis Plačilni nalog BN01 in je stvar v minuti resena.. lahko pa komu drugemu nakazes denar, ce ga je prevec.. ti posljem stevilko? :evil:

Black Betty said...

had: mislim, da ni bil problem v tem ;) enostavno ni hotl nič na ta račun pošiljat, kot da ne bi obstajal. na banki so rekli, da naj to niti ne bi bilo prvič :P

Black Betty said...

Ula: mnja. dejansko sem cel dopoldan visela po nekih vrstah in čakalnicah. dobr, da me je vmes Riderka spomla, da greva dons v don fellipeja žret ;) NJami!

Anonymous said...

na moj racun bo vedno sel denar.. ga hoces :evil:

Black Betty said...

ja kr mejga. Mam že dost drugih računov kamor moram nakazovat svoje prihranke. Ne bom pa nč huda če se kdo javi za sponzorja ;)

MdeBarca said...

ja si kr mislim pri kiri banki maš to čudo ;-( in to je res noro
jast z mojo zaenkrat ful zadovoljen...