Monday, October 22, 2007

Naš zdravstveni (ne)sistem mora biti res v kurcu

Do danes se niti nisem preveč obremenjevala z raznimi doplačili praktično vseh storitev, ki sem jih zlorabila v svoje osebne zdravstvene namene. Jih niti ni bilo veliko. Zastonj sem jo pravzaprav odnesla le pri 2x obisku urgence ter sem in tja sem dolžna ostala osebnemu zdravniku zaradi gripe/viroze. Govorim o zadnjih nekaj letih. Nikoli ne bom pozabila osnovnošolskega ždenja pred šolsko zobozdravstveno ambulatno, kjer so nam sistematsko enemu za drugim po abecednem redu vlivali zalivke. Zastonj!

Danes pa ni nič več zastonj. Poleg tako imenovanega obveznega zdravstvenega zavarovanja plačujemo še dodatno zdravstveno zavarovanje, toda pri zdravniku nam še venomer pod nos pomolijo račun za doplačilo.
Čeprav jaz na temu mestu ne bi uporabila besede "doplačilo". Beseda "plačilo" bi povsem zadostovala, kajti razen recepta ni nič več brazplačno. Tudi "zastonj" in "brezplačno" nista primerna izraza - ampak všteto v zdravstveno zavarovanje. Sploh ne vem zakaj še plačujem vsa ta zavarovanja, če se moram na obisk pri zravniku oglasiti šele zatem, ko oropam banko.

Sem pa imela zato danes zanimiv dialog z medicinsko sestro.

Bil je kratek in jedernat. Pravgotovo primeren kandidat za rubriko "kamen leta".

MS: Torej, naslednji preglet imate januarja 2010.
BB: Hočete reči januarja 2008.
MS: Ne. Januarja 2010.

Tolažim se zmislijo, da že ne more biti kaj hudo resnega, če imam naslednji pregled šele čez dve leti.
Do takrat pa... srečno, Jože!

10 comments:

Anonymous said...

Glej, glej, kdo bi si mislil, da boš kdaj na liniji z Mrkaićem

Black Betty said...

NJ: Are you on drugs or what??

Anonymous said...

pismo ja... to pa je cista resnica - osnovno, dodatno, doplacilo, pa se ena velika bombanjera in kakih 100€ v modri kuverti...

jebovashvsepospiskupickavammaterna!

Black Betty said...

pa tiho bit, pa k maši hodt. zdej pa vasija zmoli en zdrav očenaš, pa spovej se za vse svoje grehe. :P

Anonymous said...

Če bi moški imeli maternico and that stuff bi redni pregledi bili definitivno bolj pogosti kot pa čez 3 leta!

Anonymous said...

Ne rabiš nobenih drog, samo v finančne publikacije je treba kdaj pokukati. Tam Mićo in Rado pod skoraj identičnimi naslovi, kot je tvoj, pisarita, kaka je naše zdravstvo v #$%/&, neučinkovito, o korupciji, kartelih itd.

Black Betty said...

Nataša: v tem primeru, bi verjetno imeli brezplačne preglede vsak mesec. ;)

NJ: sem pokukala v te tvoje publikacije in ti lahko samo povem, da sem se pridušala skupaj z vsemi čakajočimi v čakalnici, ki so imeli isti problem kot jaz.
Pa že more biti nekaj na tem, če vsi isto pisarimo. Doh.
Čeprav sem skoraj prepričana, da Mićo drugam taco moli.

Anonymous said...

poceni pregledujem maternice, popust do 26-ega leta starosti(30%). Rože in bombonjera proti doplačilu. (cenjene stranke obveščamo , da zardi težav z računališkim terminalom ne morejo uveljavljati dodatnega zdravstvenega zavarovanja)

Anonymous said...

@betty: sej bi se spovedal... pa me ziv vrag noce poslusat :( bi me ti? ;)

Krtek said...

Hja naše zdravstvo. Ampak to še ne pomeni, da se ne da z malo kolobarjenja in sreče priti na pregled prej. Jaz sem letos aprila moral it na nek pregled za katerega je čakalna doba mesec ali več. A glej ga zlomka... na vrsti sem bil naslednji dan. In to na stroške zavarovalnice. Treba mal telefon obrnit in imeti velik krompir.
P.s.: Vse skupaj bilo po redni poti brez VIP.