Wednesday, January 23, 2008

Tudi frustrirajoče stvari so lahko zabavne

404 error page

Če se na vašem zaslonu pojavi tale napis je velika možnost, da bo to pri vas povzročilo slabo voljo, če ne že glavobol, v najslabšem primeru pa lahko doživite tudi manjši popizditis. I know I would.

Na primer, ste vedeli, da sedaj lahko mimogrede preko spleta vložite vlogo za izterjavo dolga dolžnika? No tako blazno mimogrede in tako blazno enostavno to pri nas seveda ne gre, ker take strani pri nas delajo nespsobneži in se ti ob vnašanju podatkov vsake toliko časa prikaže opozorilo "404 error page" - in to ni povabilo na kakšno 4 na 4 akcijo, ampak samo prijazno obvestilo, da se je nekaj sfižilo. Po domače povedano.. nekdo je nekaj zajebal.
Wikipedia o tej tegobi.

Tudi najbolj dolgočasna stvar na svetu je lahko zabavna, drugačna in uporabniku prijazna. Vsi smo že naveličani teh frustrirajočih internetnih problemov zato ne vidim razloga, zakaj ne bi odslej vsi imeli kakšen zabaven 404 error page na lagerju.

Naprimer neuradna stran Radiohead atease - s pripisom "I've made a mistake. Please take me out of here". Ja imam rahlo nezdravo ljubezensko nagnjene do rokopisov, sploh na internetu. Priznam. Ampak brez skrbi, ni edino.


URL: www.ateaseweb.com/404


Druga luštna 404 "stran z napako" - ali kako bi poslovenili "error page" je nadvse kreativni izum srbskega Rainfall Daffinson studia. Bonus fjučr - celo error stran je uporabna - usmeri te nazaj v delujoče in uporabne strani.

URL: http://rainfall-daffinson.com/404

Martin Korner ve kako je, če zalutaš in se znajdeš v enosmerni ulici, takorekoč stisnjen v kot. Predvidevam, da ima zato na svoji 404 error strani kažipot. Kjut, čeprav ne tako zelo uporabno kot Rainfallova, kažipot namreč nima nobenih povezav do bližnjic iz tega blodnjaka težav.

3 comments:

Anonymous said...

pa sej toj čist uredu stvar.

Marta L. said...

404 je ena najbolj osovraženih številk, kar jih poznam! :D

Black Betty said...

oragutan: odivsno kdaj. odvisno kje.

marta l.: koliko številk pa ti poznaš?